Kamboçya'da toplum sağlığı (Covid-19 ve Maymun Çiçeği), 23.01.2023

Vatandaşlarımızın gerekmediği müddetçe kapalı ve kalabalık alanlarda bulunmaması, temizlik ve mesafe kurallarına hassasiyetle uyması saygıyla hatırlatılır.

Ülkede ilk Maymun Çiçeği vakası 23 Temmuz 2022'de tespit edilmiştir.

Kamboçya’ya girişte uygulanan Covid-19 önlemleri nedir?

Ülkeye girişte aşı kartı göstermesi zorunluğu yoktur. Bu itibarla, aşı olmamış yolcular herhangi bir ilave uygulamaya tabii değildir.

Diğer taraftan, ülkede Covid-19 tedavi olanakları sınırlı ve oldukça maliyetli olduğu cihetle, her bir yolcunun Covid-19 tedavisini de kapsar şekilde seyahat sigortası yaptırması önerilmektedir.

Kamboçya'ya ülkemizden doğrudan uçuş bulunmadığından, aktarma yapılacak ülkelerin uygulamaları ve seyahat uyarınının titizlikle takip edilmesi tavsiye olunur.

İlave bilgi içinhttps://www.mfaic.gov.kh/covid-19adresi incelenebilir.

Kamboçya’da Covid-19 ve Maymun Çiçeği salgınlarıyla mücadele kapsamında alınan önlemler nedir?

Kamboçya makamlarının, salgınla mücadele kapsamında evvelce sokağa çıkma yasakları ve çeşitli kısıtlamalar ilan ettiği görülmüştür. Her ne kadar ülke, salgınla mücadele bağlamında artık normalleşmiş olsa da, salgının yayılımında endişe verici boyutta artış olması halinde, yeniden kısıtlamaların ilan edilebileceği, düşük de olsa, ihtimaller dahilindedir.

Bu çerçevede, yerel makamların duyurularını titizlikle takip etmeniz, ilave sorularınız için Kamboçya Sağlık Danışma Acil Hattı 115 veya +855 12 825 424, +855 12 488 981 ve +855 12 836 868 nolu telefonları aramanız önemle rica olunur. (Kandal kentinde yaşayan vatandaşlarımız, salgın ve salgın kaynaklı sağlık sorunları hakkında danışılabilecek ve 24 saat hizmet veren "1111" acil hattını da arayabilirler)

Kamboçya’da PCR testi için nereye başvurulur?

PCR testini, uluslararası seyahatiniz öncesinde havayolu şirketine ibraz edilmek üzere yaptırıyorsanız ilave bir belge talep etmeniz gerekmektedir. Sözkonusu ilave belgenin de ücrete tabii olduğu dikkatinize sunulur.

Uluslararası seyahatler için yaptırılacak PCR testleri için;

-Kamu Sağlığı Ulusal Enstitülerine (National Institute for Public Health) başvurabilir; test yaptırmaya gitmeden önce https://www.nphl.niph.org.kh/covid19/en adresinden ön kayıt yaptırabilirsiniz.

  • PCR test ücreti 60 ABD Doları’dır. (Bazı havayollarının sözkonusu enstitü tarfından yapılan PCR testlerini kabul etmediği bilinmektedir. Dolayısıyla anılan Enstitü'yü önceden telefonla aramanız önerilmektedir)
  • 07.30-12.00 saatleri arasında yaptırılan testlerin sonuçları, aynı gün 16.00 civarında; 13.30-17.30 saatleri arasında yaptırılan testlerin sonuçları ise ertesi gün 09.00 civarında hazır olmaktadır.
  • Sorularınız için +855 12 605 152 (Bay Chin Savuth), +855 12 539 106(Bay Sok Siyeatra), +855 12 938 593 (Dr. Ngoun Vuthy) nolu telefonları arayabilirsiniz.
  • Anılan Enstitünün duyurularını takip edebilmek için https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1798612890321138&id=436079549907819 adresindeki Facebook sayfasını inceleyebilirsiniz.

-Institute Pasteur du Cambodge’a başvurabilirsiniz. Test yaptırmaya gitmeden önce mutlaka accueil@pasteur-kh.org e-posta adresine adınızı, soyadınızı, doğum tarihinizi, uyruğunuzu, hamili olduğunuz vizeyi, Kamboçya’da bulunma amacınızı, PCR testinin nereye ibraz edileceğini, yolculuk içinse uçuş numarası ve varış tarihini belirten, pasaport ve vizenizin birer kopyasının eklendiği bir e-posta gönderiniz.

  • Randevunuz için teyit cevabı gelmesinin ardından, randevu saatinizde anılan sağlık merkezine gidiniz.
  • PCR testleri 70 ABD Doları tutarındadır.
  • Aynı gün sonucu alabilmek için, randevunuzu önceden ayarlayarak, sabah saat 9’dan önce testi yaptırmanız gerekmektedir. (Başvuranların sayısında artış olması durumunda, testin sonuçlarının aynı gün çıkamadığı bilinmektedir. PCR testini uçuşunuz için yaptırıyorsanız, talebinizi belirtirken mutlaka uçuş parkurunuzun uzun olduğunu belirtiniz)

-Preah Ket Mealea Hastanesi’ne başvurabilirsiniz.

  • Şahsen başvurunuzla test yaptırabilirsiniz.
  • Test ücreti uluslararası yolculuklar için özel sertifikayla birlikte 100 ABD Doları’dır.
  • Aralarında Güney Kore, Hong Kong, Tayvan’ın bulunduğu bazı ülkelerin/özerk bölgelerin sözkonusu hastanede yapılan PCR testlerini kabul etmediği bilinmektedir. Bu sebeple başvurmadan önce, lütfen uluslararası geçerliliklerine ilişkin ilave bilgi edininiz.

Punom Pen’de ayrıca Kmer-Sovyet Dostluk Hastanesi (100 ABD Doları), Ulusal Kan Nakli Merkezi’nde (National Blood Transfusion Center Cambodia – 100 ABD Doları) de PCR testleri yapılmakta olup, sonuçlar yalnızca hastalığın tespiti amacıyla kullanılabilmektedir.

Ülkemize seyahat için, halihazırda en uygun güzergahlar Tayland ve Singapur üzerindendir. Bu güzergâh uçuşları Punom Pen’den kalktığından, PCR testinizi Punom Pen’de bulunan ve uluslararası seyahatler için belge düzenleyen bir test merkezinde yaptırmanız önerilmektedir.

Diğer şehirlerde PCR testi yaptırmak için sevk hastanelerine (referral hospital) başvurabilirsiniz. Fiyatların 130 ABD Doları civarında olduğu bilinmektedir. (100 ABD Doları PCR testi + 30 ABD Doları uluslararası seyahat sertifikası)

1. Siem Reap: Siem Reap Referral Hospital at 2 Street, Mondul 1 village, Sangkat Svay Dangdum, Siem Reap City.

2. Sihanoukville: PreahSihanouk province Referral Hospital at No. 031, Ekareach Blvd, Village 4, Sangkat Ekareach, Preah Sihaouk

3. Battambang: Battambang Provincial Referral Hospital at Street 512, Krong Battambang

4. Takeo: Provincial Hospital Takeo, Village 1, Sangkat Rokar Knong, Daun Keo city

5. Banteay Meanchey:

  1. Kamboçya-Japonya Dostluk Hastanesi, Mongkul Borey Eyalet Hastanesi at Kaoh Kaev Villages, Ruessei Kraok Communes, Mong Kol Borei District, Banteay Meachey Province
  2. Poi Pet Sevk Hastanesi (Krong Poi Pet)

Punom Pen’de değilim. Bulunduğum yerde Covid’le ilgili hangi sağlık kuruluşlarına başvurabilirim?

Covid-19 salgını kaynaklı acil durumlarda ulaşılabilecek doktorların iletişim bilgileri Kamboçya makamlarından temin edilmek suretiyle ekte sunulmaktadır.

Kamboçya’da nasıl aşı olabilirim?

Aşı olabilmek için ya işverenlerinize ya da doğrudan yerel makamlara başvurmanız gerekmektedir.

  1. Kamboçya Çalışma Bakanlığı “E” tipi vize ve çalışma izni hamili yabancılar, iş yerlerinin koordinasyonunda geçerli pasaportlarını, geçerli vizelerini ve geçerli çalışma iznini ibraz etmek durumdadır.
  2. Eğer yasal olarak uzun dönem ikametiniz bulunuyorsa (Kamboçya vatandaşıyla evli olmak, Türk-Kamboçya vatandaşlıklarına haiz olmak, vb.), geçerli pasaport ve geçerli vizenizle yerel makamlara (“sangkat”) doğrudan başvurabilirsiniz.

Aşı olunabilmesi için Büyükelçiliğimizce herhangi bir yazı düzenlenmemektedir. Geçerli vizeniz yoksa aşı olmanız mümkün olamamaktadır.

Kamboçya makamlarınca iki doz arası önerilen süre 21 gün olarak belirlenmiştir.

Kamboçya’da halihazırda çoğunlukla Sinopharm ve Sinovac aşıları uygulanmaktadır. Tedarik edilebildiği takdirde AstraZeneca, Johnson& Johnson, Pfizer-BioNTech ve Moderna aşıları da uygulanabilmektedir.

Ülkede belli şehirlerdeki aşı merkezlerine ilişkin bilgiyi ekli belgeden edinebilirsiniz.

Öncelikli gruplara altıncı doz Covid-19 aşısı uygulaması başlamıştır.

Yaptırdığım PCR testinde Covid olduğumu öğrendim. Ne yapacağım?

Testinizin sonucunun pozitif çıkması durumunda, kendinizi bir an önce izolasyona almanız ve gözlemlemeniz gerekmektedir. Durumunuzun kötü olduğuna kanaat getiriyorsanız,ayrıntılı yönlendirme için mutlaka Kamboçya Sağlık Danışma Acil Hattı 115’i veya +855 12 825 424, +855 12 488 981 ve +855 12 836 868 nolu büro telefonlarını arayınız.

Büyükelçiliğimiz tedavilere ilişkin tıbbi bir yönlendirme sağlamamaktadır.

Covid bağlamında yapılacak tedaviler (oturma/çalışma izni dahi olsa) yabancılar için ücrete tabiidir. Dolayısıyla geçerli bir sağlık sigortanızın olması önem arzetmektedir.

Kamboçya’dan ülkemize seyahat için nasıl bir ayarlama yapmalıyım?

Ülkemize seyahat etmek için en uygun rota, Tayland ve Singapur üzerindendir. Bahsekonu güzergahtaki aktarmalı uçuşların hepsinin tek PNR numarasında olması gerekmektedir (diğer bir deyişle, tek biletkesilmesi gerekmektedir).

Seyahatinizden önce mutlaka uçuşlarınızı kontrol ediniz. Seyahat hazırlıklarınızı, havayolu şirketlerinin uçuş güvenliği için alabileceği ilave önlemleri göz önünde bulundurarak yapınız.

Bazı havayolu şirketleri, halen PCR talep edebilmekte; ayrıca uçuştan 72 saat öncesine ait PCR testlerini uçuş güzergahının uzunluğu sebebiyle kabul etmemektedir. Dolayısıyla, uçuş öncesi ibraz edilecek PCR testlerinizin sonuçlarının, uçuş günü veya en geç bir gün öncesi tarihli olmasına dikkat ediniz.

Kamboçya vizemin süresi doldu; ne yapmalıyım?

Vize süresi dolmuş vatandaşlarımızın bir an önce Kamboçya Göç İdaresi'ne (+855 97 314 0999) bizzat başvurması ve durumlarını görüşmesi gerektiği önemle hatırlatılır. Kamboçya makamları vize aşımı yapılan herbir gün için 10 ABD Doları idari para cezası kesmekte, yakalanıldığı takdirde hapis, sınırdışı ve ülkeye giriş yasağına çarptırılabilmektedir.

Uluslararası hukukta esas kural kabul edilen ulusal egemenlik yetkileri içerisinde, her ülke, sınırlarına hangi yabancıları hangi koşullarla kabul edeceğini (vize) kendi iradesiyle belirlemektedir. Devletin vize kuralları hakkındaki bu yetkisinin, uluslararası hukuk bakımından tartışılmaz olduğu; her yabancının vize kaynaklı yükümlülüklerini, uyruğundan bağımsız olarak, yerine getirmesi gerektiği ve bu konudaki sorumluluğun yalnızca kendisine ait olduğu unutulmamalıdır.

Yerel makamlar tarafından alınan önlemler ve uygulamalar salgının yayılım hızına göre değişebildiği cihetle, yukarıda kayıtlı bilgilerden kaynaklı yaşanabilecek olumsuzluklardan Büyükelçiliğimiz sorumlu değildir.

İlgili Dosyalar

Kamboçya Covid-19 acil durum telefonları.png

Kamboçya'daki Aşı Merkezleri.docx

Atatürk

Pazartesi - Cuma

09:00 - 12:30 / 14:00 - 17:00

1.01.2023 Yılbaşı günü
7.01.2023 Soykırım Rejimi'ne karşı Zafer Günü
8.03.2023 Uluslararası Kadınlar Günü
14.04.2023 16.04.2023 Kmer Yeni Yılı
21.04.2023 Ramazan Bayramı'nın birinci günü
1.05.2023 Uluslararası Emek ve Dayanışma Günü
4.05.2023 Visaka Bochea Günü
14.05.2023 Kamboçya Kralı'nın Doğum Günü
18.06.2023 Kamboçya Ana Kraliçesi'nin Doğum Günü
28.06.2023 Kurban Bayramı'nın birinci günü
24.09.2023 Anayasa Günü
13.10.2023 Pchum Ben Günü
15.10.2023 Kamboçya Eski Kralı'nın Ölüm Yıldönümü
29.10.2023 Kamboçya Kralı'nın Taç Giyme Töreninin Yıldönümü
29.10.2023 Cumhuriyet Bayramı
9.11.2023 Bağımsızlık Günü
27.11.2023 28.11.2023 Su Festivali